Evaluatiestelsel

Er zijn verschillende instrumenten om beleid te evalueren. Evaluaties worden uitgevoerd tijdens de beleidsvoorbereiding (ex ante), gedurende de uitvoering van beleid (ex durante), en na afloop (ex post) van beleid. Ministeries voeren zelfstandig de evaluaties uit, maar deze zijn gestoeld op een aantal Rijksbrede fundamenten: de Strategische Evaluatie Agenda (SEA) en de Comptabiliteitswet 3.1 (CW3.1) Het geheel aan wetten, regels en instrumenten voor evaluaties vormt samen het Rijksbrede evaluatiestelsel. Hieronder worden de verschillende instrumenten toegelicht.

Zie voor een (Engelstalige) introductie in het Rijksbrede evaluatiestelsel hoofdstuk 7 van de uitgave "The art of public financial management in the Netherlands."

Evaluatiestelsel en -instrumenten van de beleidscyclus

Agendering

agenda

Beleidsbepaling

beleidsbepaling

Beleidsvoorbereiding

beleidsvoorbereiding

Uitvoering

uitvoering

Terugkoppeling

terugkoppeling
ovaal

Wetten en regels voor evalueren

Ministeries zijn verplicht om beleid periodiek te evalueren. Dat is vastgelegd in de Comptabiliteitswet. De uitgewerkte richtlijnen voor beleidsevaluatie staan in de Regeling periodiek evaluatieonderzoek 2022 (RPE). De evaluatie van subsidies is behalve vanuit de RPE ook verplicht vanuit de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Richtlijnen voor de evaluatie van agentschappen en zelfstandige bestuursorganen zijn opgenomen in de Regeling agentschappen en de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen.

Strategische Evaluatie Agenda

De Strategische Evaluatieagenda (SEA) heeft als doel om de doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid verder te verbeteren door ervoor te zorgen dat de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar is. De SEA biedt een overzicht van de belangrijke beleidsthema's van een ministerie, een korte toelichting op de inzichtbehoefte per thema en een daarbij passende agendering van ex ante, ex durante, en ex post evaluaties naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van beleid. Een Periodieke Rapportage vormt het sluitstuk van de SEA (zie Periodieke Rapportage). De SEA’s worden jaarlijks opgesteld en zijn onderdeel van de begrotingen van de ministeries. Op de SEA staan ook de agentschapsdoorlichtingen en doorlichtingen van zelfstandige bestuursorganen.
De SEA is de afgelopen jaren stapsgewijs ingevoerd en sinds begrotingsjaar 2024 volledig in werking. Sinds 2022 maakt de SEA onderdeel uit van de Regeling Periodiek Evaluatieonderzoek (RPE). Jaarlijks worden meer dan 300 evaluaties uitgevoerd.
De SEA komt voort uit de Operatie Inzicht in Kwaliteit. 

Agendering

Beleidsvoorbereiding

Beleidsbepaling

Uitvoering

Terugkoppeling